Kleurcodes bij onstuimig weer

Vandaag, woensdag 19 juni, heeft het KNMI 'code geel' afgegeven vanwege onweersbuien met kans op zware windstoten en hagel. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Het advies dat hierbij gegeven wordt is open water en open gebieden de mijden en niet onder bomen te schuilen. Volg weerberichten en waarschuwingen.

Daarnaast kent het KNMI ook de code oranje en rood. Hieronder de betekenissen op een rijtje.
Code geel: wees alert! Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent. Code oranje: wees voorbereid! Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. 
Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. 
Code rood (weeralarm): onderneem actie! Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. 

Regiospecifiek
Op de website van het KNMI is er ook de mogelijkheid om een regio te selecteren, waardoor de informatie nog specifieker wordt. Klik op de afbeelding voor de link.

gelderland code geel.png

 

Nieuws