Jaaroverzicht GRIP-incidenten

Sommige incidenten vragen om gecoördineerde afstemming tussen de verschillen hulpdiensten. In Nederland kennen we hiervoor de zogenoemde GRIP-procedure, ofwel de gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure. Het afgelopen jaar is er in onze regio in totaal 10 keer opgeschaald naar een GRIP. Gelukkig is het aantal GRIP-incidenten in 2017 lager dan de jaren ervoor (2013 -> 23, 2014 -> 21, 2015 -> 16, 2016 -> 19, 2017 -> 10).

Overzicht GRIP-incidenten 2017 Gelderland-Zuid.png

Hoewel onze regio 2016 afsloot met 4 GRIP-incidenten in de laatste 5 dagen van het jaar, duurde het bijna 100 dagen voordat er weer werd opgeschaald. Op 6 april (1) zorgde een verwarde man in de Nijmeegse wijk Meijhorst voor ophef, doordat hij de hulpdiensten geen toegang verschafte van zijn appartement waar brand was uitgebroken. Omdat er ook sprake was van gaslucht werd er opgeschaald en werden de 12 appartementen ontruimd. Vijf dagen later was het weer raak in Nijmegen. Op 11 april (2) rukten de hulpdiensten groots uit voor een brand in het Winkelcentrum Weezenhof. Vijf winkels gingen verloren en een grote supermarkt kon worden gered. Dit laatste leverde de betrokken brandweerkazernes de dagen erna nog een boodschappenpakket op.

Op 22 mei (3) werden ongeveer dertig woningen aan de Van Berchenstraat in Nijmegen ontruimd vanwege een gaslek. De bewoners werden in veiligheid gebracht en verzamelden zich in het Kronenburgerpark. Het aangename weer zorgde voor een relaxte sfeer en zonder gemor kon iedereen rond 21.30 uur weer terug naar hun woning.

In juli was het eerste GRIP-incident buiten Nijmegen. Een defecte vaatwasser zorgde op 25 juli (4) voor brand in een seniorencomplex in Zaltbommel. Alle bewoners werden naar buiten geassisteerd en enkelen moesten de nacht elders doorbrengen.

Een van de meest spraakmakende incidenten in 2017 was de brand in een megavarkensstal in Erichem. De enorme rookontwikkeling en het vrijkomen van asbest hebben op 27 juli (5) geleid tot een opschaling naar GRIP2. Daarnaast stierven in Nederland nog nooit zoveel varkens (20.000) bij één brand, waardoor er de zomermaanden een nationale discussie op gang kwam over het houden van varkens en over de veiligheid van megastallen.

En ook in 2017 blijkt het venijn qua GRIP-incidenten weer in de staart te zitten. Vijf van de 10 GRIP-situaties vonden plaats in de maanden november en december. Op 6 november (6) was er een zeer grote rookpluim te zien boven Opheusden. De oorzaak was een brand in een grote schuur van een autobedrijf. Bij deze brand kwam ook asbest vrij.

Op maandag 13 november (7) konden de meeste collega’s hun oren niet geloven toen ze in de vooravond de melding ontvingen dat er een apachehelikopter in contact was gekomen met een hoogspanningskabel. De gedachten gingen al snel terug naar 2007 toen de Bommelerwaard om dezelfde reden dagen zonder stroom kwam te zitten. Gelukkig bleef de schade in Zoelmond beperkt tot een breuk van de bovenste twee bliksemdraden, waardoor de verlichting van de circa 24.000 huishoudens rond 01.00 uur ’s nachts weer ging branden. Omdat er meerdere gemeenten bij betrokken waren en er onzekerheid was over de eindtijd van het incident, werd er ’s avonds opgeschaald naar een GRIP4.

Begin december volgde het volgende déjà vu-moment toen er een melding kwam van een brand in varkensstal in Ammerzoden. Gelukkig was de stalbrand op 5 december (8) minder heftig en kwamen circa 100 varkens om het leven. Omdat er ook asbest vrij was gekomen, werd er opgeschaald naar GRIP1.

De meest kortdurende GRIP-situatie was op 9 december (9) in Nijmegen. Een man had aan het Knollenpad een huis vol laten lopen met gas en dreigde tegenover agenten met een aansteker en een mes. Vanwege explosiegevaar hebben de hulpdiensten daarop meteen omwonenden geëvacueerd. Al snel wisten de agenten de man te overmeesteren en aan te houden.

Tot slot werd op 22 december (10) voor de laatste keer in 2017 opgeschaald naar een GRIP1. Circa 60 woningen aan de Uilenborgstraat in Nijmegen werden ’s avonds rond 19.00 uur ontruimt nadat er een verhoogde concentratie gas in het riool werd gemeten. Rond 23.00 uur werd het lek door Liander gelokaliseerd en kort daarna konden de bewoners hun huis weer in.

 

Nieuws