Sommige incidenten vragen om gecoördineerde afstemming tussen de verschillen hulpdiensten. In Nederland kennen we hiervoor de zogenoemde GRIP-procedure, ofwel de gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure. In 2019 is er in totaal 15 keer opgeschaald naar een GRIP1 en 1 keer naar een GRIP2. Dit aantal ligt iets hoger ten opzichte van 2018 (11) en 2017 (10).
De eerste en vierde GRIP1 was op camping Heerewaarden (1) in gelijknamige plaats. Het betrof chaletbranden, waarbij in juni (4) een man in kritieke toestand naar het Brandenwondencentrum in Beverwijk is gebracht. In dit deel van de regio was ook de 2de GRIP. Op dinsdag 12 maart zaten ’s ochtends de dorpen Zaltbommel, Kerkdriel, Brakel en Hasselt (2) enkele uren zonder stroom. Gelukkig was de storing relatief snel verholpen.
Op 20 maart moesten in alle vroegte circa 160 passagiers van een Zwitsers cruiseschip aan wal in Nijmegen (3) na een aanvaring met een vrachtschip. Doordat ook de pijler van de spoorbrug werd geraakt, was het treinverkeer enige tijd gestremd. Op 10 juni rukten de hulpdiensten ook in Nijmegen (5) massaal uit richting een appartementencomplex aan de Graspieperhof vanwege een vermeende gaslucht. De bewoners moesten het complex verlaten, maar mochten na enkele metingen relatief snel hun appartement weer in.
De grote brand op 20 juni bij een recyclingbedrijf in Nijmegen (6) is veel inwoners én bezoekers van Nijmegen niet ontgaan. Gelet op de rookontwikkeling is besloten een NL-Alert in te zetten. De brand in combinatie met het tijdstip én het concert van Phil Collins zorgden voor een zeer drukke avondspits.
De enige opschaling naar GRIP2 ontstond maandagmiddag 24 juni rond de klok van 16.00 uur toen het stil werd op de regionale meldkamer van de regio Gelderland-Zuid (7). De telefoons zwegen vanwege een telefoonstoring. Alle brandweerkazernes werden bezet en via de crisiscommunicatielijnen werden alternatieve manieren van melden gecommuniceerd. Enkele uren later was de storing verholpen.
Tijdens een warme zomermiddag op 22 juli waren er grote rookwolken te zien boven Culemborg (8). Een zeer grote uitslaande brand legde een meubelfabriek volledig in as.
Een zeer tragisch verkeersongeval in Persingen (9) waarbij een 11-jarige scholiere uit Millingen om het leven is gekomen, leidde op 3 september tot een zorgvuldige gecoördineerde afstemming tussen de hulpdiensten. Later deze maand was er in Wijchen (11) ook een kind betrokken toen het mis ging op de kermis. Een karretje liet los, waardoor de vader de zelf bekneld raakte en kort daarvoor nog net zijn eigen zoontje van 8 in veiligheid kon brengen.
Op 13 september leidden asbestdeeltjes tot opschaling in Beneden-Leeuwen (10). Een brand legde de lokale kringloopwinkel volledig in as. En ook in Hedel (12) kon een bedrijf op 7 oktober niet gered worden. Een flinke brand met veel rook zorgde er ook voor dat de provinciale weg enkele uren afgesloten moest worden.
In de ochtendspits van dinsdag 22 oktober waren op de A73 bij Wijchen (13) meerdere vrachtwagens en een personenauto betrokken bij een aanrijding waarbij helaas één persoon is overleden. Veel minder ernstig bleek de opschaling te zijn op 20 november, waarbij er kort het vermoeden was van onwelwordingen in een stilstaande trein op het station van Nijmegen (14). De hulpdiensten schaalden snel weer af, nadat bleek dat het beeld van melding minder ernstig was dan de werkelijke situatie.
In de mistige nacht van 4 op 5 december botste een tankerschip tegen de pijler van de spoorbrug over de Waal bij Zaltbommel (15). De tanker vervoerde de gevaarlijke stof kaliumhydroxide, maar gelukkig ontstond er door de botsing geen lek. Wel legden de hulpdiensten uit voorzorg het autoverkeer stil op de Martinus Nijhoffbrug en het treinverkeer op de spoorbrug.
De laatste keer dat er in 2019 werd opgeschaald naar een GRIP was op 8 december. In een flatwoning in Nijmegen (16) woedde op zondagochtend brand en moesten de omliggende appartementen worden ontruimd. Één persoon is vanwege rookinhalatie naar het ziekenhuis gebracht.
---
Zie ook:
- jaaroverzicht 2018
- jaaroverzicht 2017
Deel deze informatie via: