Informeren en communiceren over brandweerzorg in de gehele regio

Inwoners van gebieden waarbij de brandweer net buiten de wettelijke prestatienorm ter plaatse is, kunnen rekenen op extra voorlichting door de gemeente en de brandweer. Een flinke klus waar inmiddels al 11 maanden aan wordt gewerkt.

Dat de brandweer de wettelijke prestatienorm niet altijd haalt, heeft in de meeste gevallen niets te maken de alarmering of menselijk handelen. Vaak is het simpelweg de afstand tot een van de 36 brandweerkazernes in onze regio die de overschrijding veroorzaakt. Uiteraard zetten we alles op alles om toch nog sneller ter plaatste te kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een uitruk op maat waarbij 4 in plaats van 6 collega’s kunnen vertrekken naar een incident. Deze maatregelen komen voort uit het Brandweerzorgplan Basisbrandweerzorg waarmee het Algemeen Bestuur vorig jaar instemde.

voorlichting.jpg

Inmiddels zijn in ruim 40 gebieden door de gehele regio Gelderland-Zuid in totaal 35.000 enveloppen op de mat beland. Deze envelop bevat een brief van de betreffende burgemeester waarin er een toelichting wordt gegeven op de lokale brandweerzorg en uitnodiging voor een inloopavond voor nadere vragen. Bij deze brief zit ook een brandweerfolder ‘Brandveilig wonen’ om zelf de woning op brandveiligheid te kunnen controleren. De opkomst tijdens de inloopavonden is wisselend en varieert tussen de 5 en 20 bezoekers. Ook al is de opkomst soms laag, iedere extra tip die meegegeven kan worden, is waardevol. De voorlichtingscampagne loopt nog tot het einde van dit jaar. 

Nieuwsgierig naar tips voor een brandveilige woning? Check dan brandweer.nl/brandveiligheid

 

Nieuws