Vandaag test NL-Alert om 12.00

Wie op zijn mobieltje NL-Alert heeft geïnstalleerd, krijgt vandaag om 12.00 uur een controlebericht. Hiermee wordt duidelijk of uw telefoon goed is ingesteld voor het waarschuwingssysteem van de overheid. In het bericht wordt duidelijk gezegd dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Via het systeem waarschuwt de overheid mensen in de buurt van een grote brand, als er bijvoorbeeld een overstroming dreigt of problemen zijn met het drinkwater. In heel Nederland is NL-Alert al ruim tachtig keer ingezet.

Hoe krijgt u een bericht?

Steeds meer mobieltjes ontvangen NL-Alert automatisch. Op andere toestellen moet de gebruiker het systeem zelf installeren. Wie op het netwerk van KPN, Vodafone en T-Mobile zit kan de berichten van de overheid ontvangen.

Begin 2016 komt daar ook het 4G-netwerk van Tele2 bij. Een half jaar geleden werd NL-Alert ook al een keer getest. Die test is toen zonder problemen verlopen.

Het systeem moet op termijn de luchtalarmsirenes vervangen. Over een paar jaar zal de maandelijkse sirenetest op elke eerste maandag van de maand waarschijnlijk helemaal verdwijnen.

Er zijn al gemeenten die daarop vooruit lopen. Zo is bijvoorbeeld in Haaften het luchtalarm al ontmanteld.

Deel deze informatie via:

Nieuws