Groesbeekse brandweer gaat reanimeren

GROESBEEK/MILLINGEN Wie een hartaanval krijgt in Groesbeek, wordt vanaf Tweede Paasdag mogelijk gereanimeerd door een brandweerman. Net als de brandweermannen van Millingen rukken ook die in Groesbeek straks uit voor reanimatie.

Het is niet vanzelfsprekend dat de brandweer dat doet: reanimeren is in principe ambulancewerk. In sommige plaatsen in Nederland kan de brandweer soms eerder ter plaatse zijn de een ambulance, meestal in het buitengebied. Vandaar dat de brandweer daar reageert op reanimatie-alarm. Het gebeurt in Millingen, maar ook in bijvoorbeeld Culemborg. Bij hartfalen begint de brandweer dan met de reanimatie, in afwachting van ambulancepersoneel.

Volgens Edwin van Deelen van Brandweer Gelderland-Zuid heeft de nieuwe aanpak daar ‘twee of drie’ mensen het leven gered. Zestig keer per jaar moet de brandweer in Millingen naar een reanimatie toe.

De Groesbeekse brandweermannen willen zelf graag reanimeren, het is niet dat het noodzakelijk is, zegt Van Deelen. ,,Ze horen de successen van Millingen en zeggen: dat willen wij ook voor onze mensen.”

Edwin van Deelen en zijn collega Paul van Ooijen maakten het nieuws vrijdag bekend bij het Nieuwscafé van De Gelderlander en Omroep Berg en Dal in Groesbeek. Ze waren daar naar aanleiding van de brand in restaurant De Put in Berg en Dal.

Frustratie
De brandweer was daar enkele minuten later dan de richtlijn voorschrijft. Volgens burgemeester Mark Slinkman moeten we soepel met die richtlijn omgaan, omdat de brandweer praktisch bijna onmogelijk op tijd kon zijn.

,,De frustratie is groot", zegt Van Deelen. ,,Mijn collega's zijn supergemotiveerd om op tijd te komen. Ze laten meteen hun spullen vallen om op tijd bij de brand te zijn, doen enorm hun best. Als je dan in de krant moet lezen dat het toch te laat was, is dat frustrerend."

Van Ooijen: ,,Ik denk dat zij misschien nog wel meer balen dan de mensen die het overkomen is."

BRON: De Gelderlander  

Deel deze informatie via:

Nieuws