Burgerhulpverlening succesvol

Als we een melding krijgen van een hartstilstand, weten we dat iedere seconde telt. Snelle hulp is noodzakelijk waarbij ‘snel’ nooit snel genoeg kan zijn. We sturen direct twee ambulances en doen een beroep op getrainde buurtbewoners om de reanimatie op te starten.

Deze toenemende vorm van burgerhulpverlening blijkt succesvol te zijn. Uit Nijmeegs onderzoek blijkt dat de overlevingskansen groter zijn door inzet van burgerhulpverleners. De onderzoekers vergeleken patiënten met een hartstilstand tussen 2008 en 2011 met patiënten met een hartstilstand tussen 2013 en 2016 in de regio Nijmegen die naar het Radboudumc waren vervoerd na reanimatie.

Niet alleen waren er in de groep van 2013-2016 vaker vrijwilligers ter plaatse die de reanimatie al opstartten, ook werd de AED vaker ingezet om een schok toe te dienen. De overlevingskansen van de

groep die tussen 2013-2016 gevolgd werd, waren daarom hoger (47%) dan in de groep van 2008-2011 (33%). In beide groepen bleek de inzet van vrijwilligers en het gebruik van de AED gerelateerd aan de overlevingskans.

Doe ook mee! Ben je nog niet in het bezit van een EHBO-diploma of reanimatiecertificaat, meld je dan aan bij lokale verenigingen of bedrijven die dit soort trainingen verzorgen.

Nieuws