Brandweer in Nederland gemiddeld in 7,7 minuten ter plaatse

Het CBS publiceerde vandaag de nieuwste cijfers over de opkomsttijden van de brandweer. Zij concludeert dat de brandweer in 2017 gemiddeld binnen 7,7 minuten ter plaatse is. De gemiddelde responstijd is iets toegenomen met 12 seconden ten opzichte van 2016. De cijfers zijn op landelijk niveau al jaren behoorlijk stabiel, ondanks het toenemende wegverkeer vanwege de aantrekkende economie.

Brandweerkorpsen in Nederland deden er in 2017 gemiddeld 7,7 minuten over om op de plaats van het incident te komen. De meldkamer van de brandweer had gemiddeld 0,7 minuten de tijd nodig om de brandweereenheid te alarmeren. Gemiddeld kostte het daarna 2,9 minuten om uit te rukken en reed de brandweer er gemiddeld 4,1 minuten over om bij de brand te komen.

Demografie, organisatie en weer van invloed op de tijden

Mogelijk van invloed op de responstijden van de brandweer bij brand kan zijn, dat er in dunbevolkte regio’s een groter beroep op vrijwillige brandweerlieden wordt gedaan. De uitruktijden zullen hierdoor langer zijn dan in de steden met een hoge dichtheid van kazernes met meer beroepskrachten. Langere afstanden in dunbevolkte gebieden tot de brandlocatie zorgen ook voor de verschillen in de rijtijden. Verder kunnen verificatieprocedures in de meldkamer van automatische meldingen mede bepalend zijn voor de tijden.

Ten slotte kan ook het weer een rol in de responstijd van brandincidenten spelen. Gedurende een warme periode, zoals in mei en juni 2017, kunnen meer branden in de natuur- of buitengebieden plaatsvinden. De locatiebepaling wordt dan moeilijker, met mogelijke langere alarmerings-, uitruk- en rijtijd tot gevolg.

Nieuws