Programma versterking crisiscommunicatie van start

28 januari 2014

In De Lindenberg in Nijmegen vindt de kick off van het programma versterking crisiscommunicatie plaats en een kleine maand later volgt de eerste opleidingsdag. Doel van het programma, dat het algemeen bestuur in het najaar van 2013 vaststelde, is om te komen tot een sterke stafsectie communicatie in de regionale crisisorganisatie, met de juiste mensen op de juiste plek.

'Vijfde kolom'
Binnen de VRGZ is al een aantal jaren een regionale pool van communicatieadviseurs uit gemeenten, politie en veiligheidsregio actief, die aan zet is als zich een ramp of crisis voordoet in Gelderland-Zuid (vanaf GRIP 2). In het regionaal crisisplan is vastgelegd dat de discipline ‘communicatie’ in Gelderland-Zuid een eigenstandige stafsectie is. Deze stafsectie wordt ook wel ‘de vijfde kolom’ genoemd, naast brandweer, bevolkingszorg, GHOR en politie. De algemeen commandant communicatie coördineert de inzet en werkzaamheden van de stafsectie. 

Opgeleid, gecertificeerd en (deels) op piket
Volgens het programma versterking crisiscommunicatie zijn de communicatieadviseurs in 2014 functiespecifiek opgeleid, getraind én gecertificeerd volgens de landelijke kwalificatieprofielen van het project GROOTER. Ook zijn er piketregelingen voor twee sleutelfuncties binnen de stafsectie communicatie gerealiseerd, namelijk voor de algemeen commandant en de BT-adviseur. 

crisiscommunicatie.jpg